RÄTTVIKS FOLKDANSLAG startade i början av 1900-talet för att roa turisterna som kom hit för att uppleva den skönhet som omgivningen runt Siljan erbjöd.
Rättvik hade tidigt många hotell och pensionat för turisterna och det blev en naturlig koppling att bilda ett Folkdanslag. Folkdanslaget fanns under mer än trettio år. Bland annat hade man värdskapet vid Dala Hembygdsförenings årsmöte 1922 i Boda Kyrkby.
Men till slut så minskade intresset och laget försvann ca 1936-37 in i tidens töcken och under ca 15 år låg verksamheten nere.
1952 fick en inflyttad entusiast, Gunnar Wittgren, idén att återigen att bilda ett lag. Kontakter togs upp bland annat med Turistföreningen i Rättvik och i deras regi ordnandes det ungdomliga danskvällar. Snart fanns det ett 15 tal ungdomar som ställde upp träningarna. Den första övningen i Församlingshemmet skedde den 9 april 1952.

Folke Lidell från Vikarbyns gamla lag hade åtagit sig dansledningen och musiken sköttes av Riksspelmannen Prest Olle Eliasson och Sven Snis.

Efter en artikel i DD började det komma in förfrågningar på uppvisningar och man insåg att man måste bilda en styrelse och officiellt bildades laget vid möte på hotell Rättviksgården den 6 maj 1952 och det blev vad som är idag är Rättviks Folkdanslag. Den första officiella uppvisningen laget gjorde var onsdagen den 4 juni 1952.Man uppträdde bl a för kungen och drottningen 1953 och ofta för de s.k dollartågens amerikanska turister på Persborg, Siljansborg och Lerdalshöjden
Följande styrelse valdes vid detta tillfälle:
Prest Olle Eliasson, ordförande
Gudrun Snöborgs, vice ordförande
Dagmar Pettersson, sekreterare
Greta Hansson, kassör
Folke Lidell, dansledare
Sven Olov Nordlander och Gunnar Wittgren som övriga styrelseledamöter
Sedan starten 1952 har det ägt rum flera stora generationsförändringar i laget
Laget har haft många medlemmar under 50 år och många har bidragit med att bibehålla gamla traditioner som Anders-dagen och Anna-dagen och tagit fram gamla danser samt utveckla Rättviksdräkten till vad den är idag.
 

Många medlemmar har tagit fram och kopierat dräkterna som bars under 1800-talets senare hälft och andra har fördjupat sig i gamla traditioner och lärt sig kardning och spinning, växtfärgning och vävning av olika slag
Av de polskor vi har, så är Rättvikspolskan den vi är mest stolt över, för det är en gammal Rättviksdans, som laget tog fram 1953;
Citat från årsmötesprotokollet 1953:
”Vi har då och då hört talas om, att en dans med detta namn hade funnits, då vi beslöt försöka leta rätt på den. De som hade föräldrar med för sänkningar i gamla Rättvik, gjorde undersökningar. Folke Lidell lärd så oss en del. Anders Sparf med fiolen började även han att minnas dansen.
Det gjorde flera och snart började den lilla enkla dansen att taga form. ännu saknas det säkert mycket och vi vore tacksamma om de, som vet något om denna dans, ville vända sig till Folke Lidell, Vikarbyn.”.
Slut citat
En annan gammal Rättviksdans som laget har tagit fram under 70-talet, är stjulsen, stjulsen är en schottisvariant som lär vara mycket gammal.
Idag är vi ca 20-talet aktiva dansare. Vi har också glädjen att ha några skickliga spelmän i vår grupp.
Den äldsta aktiva medlemmen vi har laget och som fortfarande är aktiv är musikern Yngve Hagman som började 1953 i laget!
1980 startade vi ett barnlag för åldrarna 7 - 10 år och av olika anledningar lades barnlaget ner 2004.
Stora lagets dansledare  Geine Edenius och Hans Eriksson och våran ordförande varLars Eggemark
Eftersom Rättvik är en turistort,hade vi som uppgift   att underhålla turister från hela världen och vi varofta engagerade att uppträda bland annat på de olika hotellen inom och utom kommungränsen
 
Bild på stora laget under en uppvisning på Gärdebygården i början av 2000-talet
Bild på stora laget under en uppvisning på Gärdebygården i början av 2000-talet

De danser som vi dansar idag är bland annat polskor från orten samt olika danser från Siljansområdet. Vi anser att det är viktigt att lära ut de polskor och danser som är så unika för Rättvik och Siljanstrakten.
Vi försöker bibehålla de traditionella danser som finns men vi utvecklar även egna danser och speciellt en dans är vi väldigt stolt över och det är hästdansen, en koreografisk utvecklat dans som beskriver de olika moment som används inom det vardagliga arbetet förr och nu.
Under åren så har vi haft flera olika dansspel och vi kan väl nämna bland annat att vi gjorde ett bröllopsspel "ätt Gammalt" baserat på de olika traditionerna och danserna som var vanliga inom detta område under förra seklet.
Folkdanslaget genomför även gammeldanskurser under hösten - vintern för att kunna få in nya medlemmar till laget.
Rättviks Folkdanslag har var inblandat sedan 1974 i den internationella folkdans- och musikfestivalen Rättviksdansen Folklore Festival men tyvärr läggs Festivalen ner från och med 2009.
Vi har gjort flera resor utomlands och bl.a. under åren besökt Schweiz, Frankrike, Västtyskland, Tjeckoslovakien, Madeira, Italien, Portugal, Sicilien, Mexico, Irland, Japan och i några av länderna även uppträtt i TV.
 

Som ett led i att fira att laget har funnits i 50 år, bjöds alla gamla medlemmar som vi kunde spåra till en 50 års fest på Rättviksparken den 11 maj 2002
Laget har därefter haft träningar och en del uppvisningar främst under Midsommar men med dålig påfyllning av yngre medlemmar så har laget tunnats ut och vi har inte så många par som är aktiva dansare längre så vi kan inte dansa några uppställningsdanser utan det blir våra polskor i kommunen och lite olika varianter parvis.

 

Rättviks Folkdanslag firade 50 år 2002.
Vi ska försöka skildra en del av starten av laget 1952 då bland annat Gunnar Wittgren och Kicken Ingels drog ihop ett gäng och började med uppvisningar.
Laget bildades officiellt 6 maj 1952 och vi hade våran jubileumsträff den 11 maj 2002 på Rättviksparken.
Vi var över 150 medlemmar som kom till Rättviksparken för att fira och det var många glada miner den kvällen!
Det var vekligen en minnenas afton där medlemmar som inte hade sett varandra på nästan 45 år möttes.Vi vill tacka er alla som var där och gjorde kvällen till ett riktigt härlig fest!
Ni kan klicka på länkarna så kan ni läsa vad som hände 1952 och framåt
Mycket nöje!
Information från Greta Hansson om träningar 1952-53
årsmötesprotokollet 1952 med länkar till olika personer, händelser m.m.
årsmötesprotokollet 1953 med länkar till olika personer, händelser m.m.
årsmötesprotokollet 1954 med länkar till olika personer, händelser m.m.
Information om laget 1963 med länkar till olika personer, händelser m.m.
Vill ni veta vilka som har varit medlemmar i laget sedan 1958 och framåt? Klicka här!
Den här visan skapades av Nils Nallander:Folkdansvisa